nauka.offnews.bgТайван е на 130 км от континентален Китай. Това е силно

...
nauka.offnews.bgТайван е на 130 км от континентален Китай. Това е силно
Коментари Харесай

Как Тайван успя да избегне епидемията от коронавирус

nauka.offnews.bg

Тайван е на 130 км от континентален Китай. Това е мощно урбанизирана страна от 24 милиона души с извънредно висока плътност на популацията. Това е и едно от първите места, където се прояви новата коронавирусна болест. Като се имат поради тези условия, се очакваше Тайван да има максимален брой случаи отвън Китай. И въпреки всичко Тайван сполучливо избегна да се трансформира в неконтролирано огнище и има единствено 44 доказани случая.

Изводите от опита на Тайван, показани в статия в научното списание JAMA, са поучителни за другите страни - както за тази зараза, по този начин и за бъдещите.
Ранна подготовка
През април 2003 година Министерството на здравеопазването на Тайван заяви за седем случая на тежкия изострен респираторен синдром (SARS), заразил здравните служащи в огромна общинска болница в Тайпе. До края на епидемията Тайван записва 483 инфекции, като смъртността е 12%.

Тайванското държавно управление проучва деликатно тези събития и научи урока си. По-малко от година след епидемията от SARS е основан Национален здравен команден център (NHCC). NHCC би трябвало да служи като спешен център, координиращ и съветващ органите на районно и централно равнище, тъй че при положение на ново огнище да не се губят време и запаси.



Това бе изключително потребно, защото епидемията от COVID-19 стартира да се разраства тъкмо към китайската Лунна Нова година - по време на която се чака милиони китайци и тайванци да пътуват за празниците.

NHCC бързо оцени и разбра опасността и стартира да подхваща дейности за попречване на огромна зараза. Те създават предупреждения за пътуващите и за цялото население, инструктират здравните служащи и изпращат нужните запаси за ограничаване на огнището.

Още в ранните стадии на епидемията бе определена безплатна гореща телефонна линия, където хората могат да се обаждат и да задават въпроси за заболяването или да оповестяват за признаци. Тъй като безплатната линия доближи върха на своя потенциал, по-големите градове са инструктирани да разработят свои лични такива линии.

Правителството се зае с въпроса за стигматизацията на заболяването и грижата за засегнатите, като обезпечава храна, чести инспекции на здравето и тласъци за хората да останат под карантина. Задействат се няколко стратегии, които да подкрепят учебните заведения, предприятията и отпуски на служащите.

Но може би най-важното е, че Тайван създаде реален и удобен проект.
Използване на здравното обезпечаване и Big Data
Тайван е наясно, че технологиите са основен съдружник в битката с епидемията. Така бе употребена националната база данни за здравно обезпечаване, с цел да основат умна система, която да предизвестява жителите и да следи обстановката.

Базата данни бе интегрирана с митническата информация, с цел да генерира набор от Big Data (Големи данни. Това са структурирани и неструктурирани данни с големи размери и доста многообразие, дейно обработвани от хоризонтално мащабируеми софтуерни инструменти). 

Тези данни генерират в действително време сигнали за заплаха въз основа на моделите на пътешестване на хората. Използва се сканиране с QR код и онлайн отчитане на историята на пътуванията и документираните признаци, с цел да се класифицират инфекциозните опасности за пасажерите. След това тайванските управляващи работят въз основа на тези данни и вземат някои много драконовски ограничения за сигурност.

Хората с най-нисък риск получават бързо позволение за пътешестване, само че хората с по-висок риск евентуално ще бъдат сложени под карантина вкъщи им, без значение дали им харесва или не.

Принудителната карантина в действителност е нещо, което множеството държави могат да създадат при положение на епидемия (както се случи с хората на борда на круизния транспортен съд Diamond Princess). Но Тайван взема решение да работи бързо и да предприеме превантивни ограничения.

Освен това те интензивно търсят пациенти с тежки респираторни признаци въз основа на данните в националната здравноосигурителна система - нещо, което всички развити страни могат да създадат относително елементарно.

Технологичният метод бе много елементарен, макар че включваше комплицирани детайли като системата за генериране на сигнали за опасаност в действително време. Но като цяло това е система, която множеството страни биха могли да внедрят.
Редовни, точни актуализации
Веднага след появяването на епидемията, министърът на опазването на здравето и благосъстоянието на Тайван стартира всекидневно да организира брифинги за пресата, както и NHCC. Освен това вицепрезидентът на Тайван (изтъкнат епидемиолог) дава постоянни известия за обществениостта, свободно налични в интернет.

Съобщенията са сбити и всъщност единствено „ в действителност “: по кое време и къде би трябвало да се употребяват маски, какъв брой значимо е да се мият ръцете и за какво ресурсите би трябвало да се резервират (износът на медицински маски бе неразрешен от ранните стадии на разпространяването на ковид, с цел да се избегне дефицита им). Това е всичко, което бе изнесено в хода на епидемията, само че още веднъж Тайван стартира рано, защото разпозна значимостта на тези известия. Политиците не са се опитвали да омаловажават рисковете или да ги употребяват като политически резултат. По принцип известията са съответни и елементарни.

Комуникационната тактика е ясна и се извършва и на жестомимичен език. За жителите на Тайван проектът за деяние бе явен и елементарен през цялото време.
Тайван: Подготовка, интензивност и изясненост
Неотдавнашната позиция, оповестена в JAMA, подсочва Тайван като образец за това по какъв начин държавните управления би трябвало да реагират при зараза. Водещ автор е К. Джейсън Уан (C. Jason Wang), шеф на Центъра за политика, последствия и предварителна защита в Университета в Станфорд, и един от откривателите, работили върху реформирането на националната система за здравно обезпечаване в Тайван. Той загатва, че решенията би трябвало да са „ подобаващи за културните особености “, намеквайки за измененията, които може да се наложи да се приложат в разнообразни области.

Основният извод обаче е явен: ранните своевременни дейности са от решаващо значение, както и ефикасната и елементарна връзка. Наличието на профилирана, добре подготвена работна група също оказва помощ.

„ В изискванията на рецесия държавните управления постоянно вземат сложни решения при неустановеност и лимитирано време. Тези решения би трябвало да бъдат както съобразени с културните особености, по този начин и отговорни към популацията ".

„ Благодарение ранното различаване на рецесията, ежедневните брифинги пред обществеността и елементарния продан на здравна информация държавното управление съумя да успокои обществото като дава навременна, точна и транспарантна информация по отношение на разрастващата се зараза. Тайван е образец за това по какъв начин едно общество може бързо да реагира на рецесия и да отбрани ползите на своите жители “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР